Havalandırma Sistemleri

 

 

 
 
 

Havalandırma Kanalları

Havalandırma Kanalları

Yuvarlak Kesitli Hava Kanalları, kullanım ve teknik bir çok avantajlarından dolayı tercih edilen havalandırma sistemleridir.

Dirsek, TE, Redüksiyon, Çatal Klape (Damper) , Manşon, Pantolon Susturucu, Kelepçe, Flanş, Askı Sistemleri standard imalatlarımızdan olup, istenen Hava Kanal sisteminde ihtiyaç duyulabilecek her türlü parça CNC’li makinalarda imal edilir.

İmalat Seçenekleri

  • Galvaniz – Alüminyum – Paslanmaz malzeme
  • Flanşlı Birleşim
  • Geçme tip birleşim
  • Contalı fittingsler
  • İçten veya dıştan fabrikasyon PE-Kauçuk İzoleli
  • Çift Cidarlı; Cam Yünü – Kaya Yünü İzoleli
  • İstenen RAL kodlarında Elktro Statik Toz Boyalı
  • Mukavemet artırıcı tek- çift ve üçlü rib sistemi olmak üzere geniş imalat seçenekleri

kanal2

OVAL Kesitli Hava Kanalları, kullanım ve teknik bir çok avantajlarından dolayı tercih edilen havalandırma sistemleridir.

Zor Kıvrım Dirsek , Kolay Kıvrım Dirsek, TE, Redüksiyon , Çatal, Klape (Damper), Manşon , Pantolon, Susturucu , Kelepçe , Flanş , Askı Sistemleri standard imalatlarımız olup, istenen Hava Kanal sisteminde ihtiyaç duyulabilecek her türlü parça CNC’li makinalarda imal edilir.

Aksesuarlar

kanal3

İmalat Seçenekleri

  • Galvaniz – Alüminyum-Paslanmaz malzeme
  • Flanşlı Birleşim
  • Geçme tip birleşim
  • Contalı fittingsler
  • İçten veya dıştan fabrikasyon PE-Kauçuk İzoleli
  • Çift Cidarlı; Cam Yünü – Kaya Yünü İzoleli
  • İstenen RAL kodlarında Elktro Statik Toz Boyalı
  • Mukavemet artırıcı tek- çift ve üçlü rib sistemi olmak üzere geniş imalat seçenekleri
    kanal4

Kendinden flanşlı hava kanalı, havalandırma tesisatında maksimum sızdırmazlık sağlayan bir kanal sistemidir. Geleneksel çakma flanşlı kanal sisteminden farkı, kanalın her iki tarafına kanal sacının kendisinden,özel makineler ile flanş çekilerek yapılmasıdır. Bu sayede kanallardaki hava kaçağı yok denecek kadar minimize edilmiş olup enerji tasarrufu sağlanmış olunur.

İmalat Seçenekleri

  • Galvaniz, Paslanmaz ve Alüminyum sacdan üretim yapılmaktadır.
  • Flanş profili , kanalın kendi sacından olduğu için vida ve punta gibi sacın özelliğine zarar veren ve korozyona yol açan sabitleme işlemi yapılmadığından kanallar uzun ömürlüdür
  • Fittingslerin (dirsek,redüksiyon v,b) kesimleri bilgisayarlı plazma ile hassas olarak yapılmaktadır.
  • Kendinden flanşlı hava kanalları iç kısmında pürüzsüz bir yüzey oluşmaktadır bu nedenle toz,partikül ve bakteri tutmaz dolayısı ile hijyenik sistemlerde rahatlıkla kullanılabilir. Hava kanallarında girinti çıkıntı olmadığından sürtünme çok az olur
  • Estetik açıdan kanal ve flanş aynı malzemeden olduğu için mükemmel bir görünüm sağlar .
  • Birleşim yerlerinde antibakteriyal mastik kullanılmaktadır

 

HAVALANDIRMA KANALLARI HAKINDA

 
Kanal Sızdırmazlığı: 
Bugün için kanal basıncı ve sızdırmazlık sınıfı belirtildiğinde kanal sisteminde müsaade edilen hava kaçağı hesaplanır.Bu sızma ve kaçak miktarları kanal yüzey cinsinden(lt/s m²) olduğu gibi toplam hava debisinin yüzdesi cinsinden de ifade edilebilir. 
Kanal Yalıtımı: 
Yüksek olmayan konutlar hariç bütün yeni yapılacak klima hava dağıtım kanallarının yalıtılması gerektiği ASHRAE 90.1 nolu standart ile şart edilmiştir.Yüksek binalar içinse ASHRAE 90.2 nolu standart kullanılır.Kanallarda yalıtım havanın kanal içindeki ısınmasını engellemek için yapılır.Eğer kanal içindeki akışkanın sıcaklığı düşükse ve bu kanal daha sıcak ve nemli ortamlardan geçiyorsa bu durumda kanal yüzeyinde yoğuşma oluşur.Yoğuşmanın önlenmesi için soğuk akışkan taşıyan kanal ve boruların dıştan izolasyonu gerekir.Isıl izolasyon tabakasının yüzeyindeki sıcaklık,ortamın çiğ noktası sıcaklığından daha yüksek olacak şekilde izolasyon tabakası kalınlığı seçilir.Yalıtım malzemesi olarak lifli yalıtım malzemelerine göre suya ve buhara karşı dirençli olan kapalı hücreli yalıtım malzemesi kullanılır.Bunlar Polietilen köpük veya helostoperik kauçuk köpüğü kullanılır. 
Kanallarda Yangın ve Duman Kontrolü: 
Kanal sistemi duman,sıcak gazlar ve yangını bir bölümden başka bölüme taşıyan ,sistem tasarımında yangın güvenliği önemlidir.Kanallarda kullanılan yangın güvenliği için en önemli eleman yangın damperleridir.Bunlar 1,5-3 saat yangına dayanıklı olarak sınıflandırılır.Duman damperleri ise sıcaklığa ve sızdırmazlık değerlerine göre hesaplanır. 

Kanallarda Ses ve Titreşim: 
Kanal tasarımının son aşamasında Akustik bir önlem alınacağı temin edilmelidir.Gerekirse susturucular,titreşim izatürleri gibi elemanlar sisteme uygulanır.Kanal sisteminde ana sis ve titreşim kaynağı fanlardır.Daha sonra menfezler,fittingsler ve kanalın kendisi gelir. 
Test,Ayar ve Balans: 
Kanal sistemi dizayn işlerinde en önemli adımlardan biri sistemin tamamlanmasından sonra sistemdeki hava akımının ölçülmesi,ayarlanması ve dengelenmesi gerekir. 

Hava Kanalları Uygulama Alternatifleri 
Yatay Kanal Uygulanması: 
Havalandırma kanalları köşebent demirinden askılar üzerine monte edilir.Ve bu askılar vidalı somunlar ile tavana sabitlenir.Böylece somunlar ile oynanarak kanalların asma yüksekliği ayarlanır.Vidaların tavana sabitlenmesinde zincir veya dübel kullanılır.Titreşim ve ses taşınmasını önlemek için tavana sabitlenme esnasında ses yutucu elemanlar kullanılır. 

Dikey Kanal Uygulanması: 
Bu uygulamalarda şaft kullanımı söz konusu ise şaftlar mümkün olduğunca sınırlı alanda kullanılmalıdır.Bina çekirdeğinin dışı en uygun yerlerdir.Şaftlar kolay ulaşılabilecek yerlerde olmalıdır.Bu nedenle sabit noktaların geçişinden uygulanan şaftlar iyi bir çözümdür.Merkezi şaft,egzoz ve üfleme kanallarının yerleşimi için 2 veya 3 e bölünürse yatay kanal sistemi kesişmeden yerleştirilir.Montaj yüksekliği azaltılır.hava kanalının,şaft duvarına montajı için bağlama rayları kullanılır.Tesisat montajı esnasında şaft içinde çalışabilmek için gerekli iskele veya kalas koymaya uygun betonarme yapılmalıdır.Şaft içindeki kanallara ulaşmak için kapaklar değil,kapılar bırakılır.Bu şaft kapıları açıldığında ,rahatça kapılara ulaşmak mümkündür. 

Difüzör ve Menfezler 
Difüzör:Besleme havasını farklı yönlere dağıtan hava çıkış reyonudur. 
Menfez:Odaya hava giriş veya çıkışını sağlayan ızgaralı kapak biçimindeki açıklıktır. 
Menfezler;uzun atış mesafesine sahiptir.Ve şu şekilde sınıflara ayrılır; 
-A Tipi Menfezler:Havayı yatay olarak veren tavana veya tavana yakın monte edilen menfezlerdir. 
-B Tipi Menfezler: Açılmayan bir Jet ile havayı düşey olarak yukarı verir.Döşemeye monte edilir. 
-C Tipi Menfezler: Açılan bir Jet ile havayı düşey olarak yukarı verir.Döşemeye veya yakınına monte edilir. 
-D Tipi Menfezler:Havayı yatay olarak veren ve döşemeye veya döşemeye yakın monte edilir. 
-E Tipi Menfezler:Primer havayı düşey olarak püskürten tavana veya tavana yakın monte edilir

HAVANDIRMA

 Tam havalı sistemler;
a)Sabit debili 
b)Değişken debili 
c)Tek kanallı 
d)Çok kanallı 
e)Tek zonlu 
f)Çok zonlu olarak sınıflandırılır. 


a)Sabit Havalı Tek Kanallı Zonlu Sistemler 

En basit tek bir zona(bölge) hizmet eden sabit debili üfleme hava sıcaklığı değiştirilen sistemdir.Otomatik kontrolle,hacme üflenen hava sıcaklığı kontrol edilir. 

b)Sabit Debili Karışım Havalı Sistemler 

Bu sistemlerde ısıtıcı ve soğutucu serpantin taze hava ve egzoz karışım havası damperleri,nemlendirici,aspiratör ve vantilatörden oluşmaktadır. 

c)VAV (Değişken Hava Debili) Sistemler 

Özellikle çok zonlu uygulamalar ve değişken yüklü hacimler için geliştirilmiştir.Sabit soğutma yükü varsa,VAV sisteminin kullanılması uygun değildir.VAV sistemlerinde,merkezi santralindeki frekans konventörlü kapasite kontrol cihazına sahip ana besleme fanında hava debisi modüle edilerek hacimlerdeki VAV kutularına ve üfleme menfezlerine gönderilir.santral çıkışındaki hava çıkışı sabittir.Odaya verilen hava miktarı VAV kutuları vasıtasıyla değiştirilerek değişkenlikler karşılaştırılır.VAV kutuları beslenen soğuk hava miktarını,odadan aldığı kumanda ile ayarlayarak odanın soğutma yükünü dengeler. 

 
ÇAĞRI ATIN BİZ SİZİ ARAYALIM
0 532 683 84 33
0 212 274 15 38
Mail : info@testklima.com