Makaleler / SIKCA SORULAN SORULAR

 TEST KLİMA VE İKLİMSA BÜNYESİNDE HANGİ MARKA VE ÜRÜNLER BULUNMAKTADIR.*?

İklimsa, 6 marka ve 100’den fazla farklı klima, hava perdesi, hava temizleme ve nemlendirme cihazı ve kombi modelini aynı çatı altında sunuyor. Dünyanın lider markaları Sigma, Mitsubishi, General, Sharp, Tronic ve Beretta İklimsa Merkezleri'nde tüketicilerle buluşuyor. Ayrıca, 2009 itibariyle günümüz akıllı binalarının ihtiyacını karşılamak amaçlı geliştirilen MULTİ KLİM’A ,MİNİ VRV VE VRV ( VRF ) (Variable Refrigirant Flow) merkezi sistem klimalar da GENERAL – MİTSUBİSHİ HEVAY İND.-MİTSUBİSHİ ELEKTRİK-DAİKİN-YORK-TOSHİBA MARKALARI  ile J-II2 – JII – VR-2 – VRV – VRF – MİNİ VRV VE ISI GERİ KAZANIM CİHAZLARI  ürün gamına eklendi.

SİPLİT SİSTEM NEDİR?

Klima cihazı konut, işyeri vb. kapalı alanlardan dış ortama, dış ortamdan kapalı alanlara konfor amaçlı olarak ısı transferi yapmaktadır. Sistemin 2 ana parçası vardır. İç ortamda ısı alışverişi yapan iç ünite ve dış ortamda ısı alışverişi yapan dış ünitedir. Bu iki ünite arasında gaz akışını ve sinyal alışverişini sağlayan bakır boru ve elektrik tesisatı bulunur. İki ayrı birimden oluşan bu sisteme split sistem denmektedir.

KAÇ ÇEŞİT KLİMA MODELİ VARDIR?

İklimsa'da toplam 6 marka ve 100’den fazla farklı klima modeli bulunuyor. Klima ürün gamında klasik ve inverter duvar tipleri, tavan tipi, yer - tavan tipi, duvar - tavan tipi, salon tipi, kaset tipi, kanallı tip gibi mekanın büyüklüğüne ve ihtiyacına uygun seçenekler bulunuyor. Kombi ürün gamı bacalı, hermetik ve yoğuşmalı tip kombilerden oluşuyor.

MULTİ SPLİT KLİMA NEDİR?

Multi split- çoklu split anlamına gelmekte olup, birebir split klimalarda olduğu gibi bir tek dış ünitesi bulunmakta buna karşılık birden fazla iç ünite bu tek dış üniteye bağlanmaktadır. İklimsa merkezlerinde tüketiciye sunulan Mitsubishi Heavy Industries markalı multi split klima sistemleriyle bir dış üniteden farklı dört iç üniteye bağlantı kolaylığı sağlamaktadır.

VRV –VRF KX NEDİR?

VRF sistem, yani Variable Refrigerant Flow (Değişken Soğutucu Debili Sistem), günümüz akıllı binalarının ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirilen; bir dış ünite ile gaz akış dağıtıcıları yardımıyla birden çok iç ünitenin birbirinden bağımsız olarak kontrol edilebildiği direkt genleşmeli klima sistemleridir. VRF klima sistemleri; ofisler, alışveriş merkezleri , lüks apartmanlar, villalar, restuarantlar, plazalar, oteler gibi birbirinden bağımsız havalandırma uygulamalarının kullanılmasının gerektiği yerlerde başarıyla kullanılır. İklimsa’da VRF (Variable Refrigirant Flow) merkezi sistem klimalar da General-Daikin-Mitsubishi hevay-mitsubishi elektrik-York-Toshiba-Hitaci-Samsunk markalarıyla ile son kullanıcıya ulaşmaktadır.

BTU/h NE DEMEKTİR?

Klimaların kapasiteleri için kullanılan güç birimidir. 1 watt 3,415 BTU/h'a eşittir.

R410A GAZ1 NEDİR?

R410A soğutma sistemlerinde kullanılan yeni bir soğutucu akışkandır. Türkiye klima pazarında sıklıkla kullanılan R22 gazınında dahil olduğu HCFC’lerin ozon tabakasına verdikleri zarardan ötürü Montreal Protokolü ile global olarak üretim ve kullanımına yönelik birtakım sınırlamalar getirilmiştir. HCFC’lere alternatif olarak HFC’ler (hydrofluorocarbon) geliştirilmiştir. R410A ozon tüketim katsayısının sıfır oluşu ile çevreye dost bir gazdır.

Db(A) NEDİR? KLİMALARDA NEDEN ÖNEMLİDİR?

dB(A) ses seviyesi anlamına gelen "desibel" kelimesinin kısaltmasıdır. Klima satın alırken emsallerine göre gürültü seviyesi en düşük olan seçilmelidir. Uyurken dış ortamdaki sesleri bilinçaltımızdan fark ederiz. 40 dB civarı ses seviyesi rahatsız bir uykuya neden olur. İyi bir uyku için ses seviyesinin 40 dB'in altında olması gerekir. General markalı ürünlerinizde sessiz çalışma konumunda ses seviyesi 20 dB(A) değerine kadar düşebilen modellerimiz mevcuttur.

İNVERTER NE DEMEKTİR?

Yüke göre kapasite değişimi ve enerji tasarrufu sağlarken, diğer taraftan inverter klimalar özellikle yaz çalışma konumunda ortam sıcaklığını ayar sıcaklığına yaklaştırdıkça kapasite düşeceğinden, üfleme havası sıcaklığını yükselterek ve düşük sıcaklıktaki üfleme havasına direkt maruz kalma riskini ortadan kaldırarak büyük bir konfor sağlamaktadır.

COP VE EER NEDİR?

Klimalar ısıtma ve soğutma işlevini yerine getirirken elektrik enerjisi harcarlar. Bir klimanın ne kadar verimli olduğunu anlamak için performans katsayısı anlamına gelen COP (Coefficient Of Performance) ve elektrik verimliliği anlamına gelen EER (Energy Efficiency Ratio) değerlerleri gösterge olarak kullanılır. Özetle; alınan performansın ödenen paraya (harcanan elektrige) oranıdır. A, B... gibi enerji sınıflarının referansı bu verimlilik göstergeleridir. Bir klimada bu değerler ne kadar yüksekse klima o kadar verimlidir.

PLASMACLUSTER TEKNOLOJİSİ NEDİR?

Plasmacluster teknolojisi sadece Sharp klimalarda ve Sharp buzdolablarında bulunur. Bu sistem sayesinde elektronik iyon jenaratörü ile ortama eksi ve artı iyonlar yayılır. Bu iyonların havada bulunan bakteri ve küf benzeri zararlı maddeleri etkisiz hale getirdiği çeşitli deneylerle kanıtlanmıştır.

OTOMATİK FİLTRE TEMİZ1LEMELİ KLİMA NEDİR?

General markası ürünlerimiz arasında dünyada bir ilk olan otomatik filtre temizlemeli klimalar bulunmaktadır. Bu sayede sadece kumanda kontrolü ile tüm filtre 2 dakikada otomatik olarak temizlenir. Filtre otomatik olarak temizlendikten sonra enerji tasarrufu yükten bağımsız olarak

UZUN ÖMÜRLÜ İYON DEODORİZ1ASYON FİLTRESİ NEDİR?

Bu filtre sayesinde oksitlenmenin ve iyon parçaları tarafından oluşturulan iyonların etkisini azaltarak hapsedilen kötü kokuları ayrıştırır ve giderir.Filtre kirlendiğinde suyla temizlendiği takdirde ortalama 3 yıl kullanılabilir.

DUYULUR ISI VE GİZLİ ISI NEDİR ?(HİSEDİLEN SICAKLIK) REZİME GEÇMESİ

Duyulur ısı, maddenin sıcaklığını değiştirmek için gereken ısı miktarıdır. Maddenin sıcaklığında farklıllık yaratır, ama halini değiştirmez. Gizli ısı ise, maddenin fiziksel halini değiştirmesine rağmen, sıcaklığında fark oluşturmaz. Klimalar ortamdan duyulur ısı çekerek sıcaklığı azaltırken; gizli ısı çekerek hava içindeki su buharlarını yoğunlaştırır, nem miktarını azaltır ve iç mekanı konforlu hale getirir.

HEAT PUMP NEDİR?

Harici bir ısı kaynağı kullanarak istenen mekanı soğutan veya ısıtan cihazların basit çalışma prensibidir. Çoğu kez kullanılan kaynak, dış hava olduğu gibi, toprak ya da su da olabilir. Aynı cihazın soğutma ve ısıtma yapması, aslen dört yollu vana mekanizması ile buna yön veren sensörler ve mikro işlemciler sayesindedir. Heat pump özellikli split klimalar: soğutma yaparken aynı anda zaten sıcak olan dış havayı ısıtırlar ve ısıtma yaparken dış havayı soğuturlar. Buzdolaplarımızın içindeki yiyecekleri soğutarak korurken, arkasındaki kondenser yüzeyinden ısı yayarak mutfağımızı ısıtması “heat pump”ı izah eden en basit örnektir.

KAPASİTE HESABI NASIL YAPILIR?

Kapasite montaj yapılacak mekanın bulunduğu bölgeye, yapı malzemesine, pencere alanına, güneş ışığı alma miktarına, ortamda bulunan kişi sayısına, ek ısı kaynaklarına ve alanın büyüklüğüne göre yetkili kişiler tarafından hesaplanır.

KLİMA MONTAJLARINI NEDEN YETKİLİ SERVİS YAPMALIDIR?

Tüm klimalar çalışma prensibi olarak birbirine benzese de montaj esnasında yapılması gerekenler ve alınan ölçüm değerleri markalara göre farklılıklar gösterir. Alanında uzman, eğitimli ve deneyimli kadrolara sahip İklimsa Yetkili Servisleri, teknik ve idari kurallara uygun yapacakları montajlar ile ürünün uzun yıllar sorunsuzca kullanılabilmesine imkan sağlar. Bununla beraber klimalara garanti uygulanabilmesi için montajı ve diğer satış sonrası hizmetleri yetkili servis yapmalıdır.

CİHAZIMIN ANA BESLEME HATTINI NEDEN EHLİYETLİ ELEKTRİKCİ YAPMALIDIR?

Elektrik iç tesisleri yönetmeliğine göre klima, kombi, hava perdesi gibi elektrikli cihazlara çekilecek kalıcı ve sabit tesisatlar, kullanıcı ve bina güvenliği açısından yetkin elektrikçi tarafından yapılmalıdır.

EVİNİZ1DE/OFİSİMDEKİ GERİLİM (VOLTAJ) DÜŞÜK NE YAPMALIYIM?

Bölge elektrik dağıtıcısı ile görüşülerek gerekli iyileştirme yapılabilir. Bunun yanı sıra, servo motorlu voltaj regülatörü kullanılabilir. Servo motorlu voltaj regülatörü seçimi, jeneratör hesabına benzer tarzda yapılır. Gerilimin regülatör ile düzenlenebilmesi için şebeke degerlerinin belli limitler arasında seyretmesi gerekir. Anormal düşük ya da yüksek gerilimlerin regülasyonu mümkün olmayabilir. Kullanım kılavuzunda yazılı standart gerilim değerleri dışında kullanılan ürünlerde garanti dahilinde değerlendirilemeyecek hasar meydana gelebilir.

KLİMAYI JENERATÖRLE ÇALIŞTIRA BİLİRMİYİM? JENARETÖR SECİMİNİ NASIL YAPMALIYIM?

Klimalar jeneratör ile çalıştırılabilir. Ancak çalıştırılacak jeneratör hesabı, klimanın 1 veya 3 fazlı olması, ilk kalkış ve nominal akım değerleri gözetilerek dikkatle yapılmalıdır. Inverter tip klimalar, aynı kapasitedeki konvansiyonel klimalara göre daha küçük jeneratörler ile çalıştırılabilirler. Jeneratör gücü (VA) = Calisma gerilimi x Azami Akım (İlk kalkış ya da nominal akım değerinden büyük olan)

KLİMA KULANIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?

Klimanın hava üfleme kanatlarının direk olarak insanlara, evcil hayvanlara ve bitkilere gelmemesi tavsiye edilir. Kullanma klavuzlarında da belirtildiği üzere konforlu bir ortam için oda sıcaklığının; soğutma için 25-27 C ve ısıtma için ise 20-24 C aralığında bir sıcaklık değerine ayarlanması gerekli ve uygundur. Daha düşük sıcaklıklarda kullanım yazın hasta ettiğine dair yanlış bir önyargıya sebeb olmaktadır.

KLİMA KULLANIRKEN TASARRUF SAĞLAMAK VE GEREKLİ VERİMİ ALABİLMEK İÇİN NE YAPILMALIDIR?

Klima işletim maliyetinin azaltılması ve gerekli verimin alınabilmesindeki anahtar işlem ısı yüklerinin azaltılmasıdır. Kullanımda olmayan odaların lambalarını kapatın. Açık kalması durumunda gereksiz yere ısı üreterek klimanızın daha fazla çalışmasına yol açar. Doğrudan güneş ışığından korunmak için perde, panjur, tente, vb. kullanarak basit önlemler alınız. Bu odanın daha serin olmasını sağlayacaktır. Yazın öğleden sonraki zamanlarda klimatize edilen mekândaki aktivitelerinizi minimize etmeye ve kapısını açmamaya çalışınız. Bu soğuk havanın dışarıya kaçmasına, sıcak havanın içeri girmesine yol açar. Klima işletim maliyetinin azaltılmasında en etkili yollardan biride termostat ayarıdır. Termostat ayarınızı soğutmada 1°C veya daha fazla yükseltin, ısıtmada ise 2°C veya daha fazla düşürün. Soğutmada yükselteceğiniz termostat sıcaklığı ile mevsimlik %10’a varan enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Klimanızla birlikte mümkün ise tavan tipi veya taşınabilir fan kullanınız. Bu birkaç derece daha soğuk hissetmenize neden olur. Bu sayede termostat ayarınızı biraz daha yüksek tutarak enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Klima filtrelerinin temiz olduğundan emin olun. İki haftada bir kontrol edin. Kirli filtreler soğutma ve ısıtma verimliliğini azaltır. Klima çalışırken kapı ve pencereleri kapatın. Mutfak ve banyo havalandırmalarını çalıştırmayın. Sızdırmazlık sağlamak için pencere ve kapılara tedbir alın. (Bant çekmek gibi). Eğer klimanızın yeterli derecede soğutma veya ısıtma yapmadığını düşünüyorsanız hemen yetkili servisinize kontrol ettiriniz. Bu durum elektrik faturasının aşırı derecede artmasına yol açabilir.

KLİMALARA NEDEN BAKIM YAPILMALIDIR?

Periyodik bakım ile klimaların ısı değiştiricilerinde kirlilik nedeniyle oluşan verim düşüklükleri önlendiği için tüketilen elektrik enerjisi azalarak tasarruf sağlanır. Yetkili servis tarafından dikkat ve düzen ile yapılan koruyucu bakım, arıza oluşma riskini azaltır. Bakımı yapılmış klimada önceden tahmin edilmeyen kesintiler engellenerek konforda süreklilik sağlanırken; onarım ve yedek parça maliyetleri asgari seviyededir. Öte yandan ünitelerde yoğuşan suyu depolayan tava ve gider hattında uzun süre bakım yapılamaz ise bakterilerin üremesine olanak sağlayan ortam koşulları oluşur. Bu bakteriler, ortama rahatsız edici koku yaydıkları gibi; özellikle alerjik hastalıkların önemli ölçüde nedenlerindendir.

KLİMALARIN BAKIMI VE TEMİZ1LİĞİ NASIL YAPILMALIDIR?

İç ünitelerde bulunan filtrelerin sık sık temizlenmesi gerekiyor. İlkbahar ve sonbahar aylarında yılda 2 defa olmak üzere yetkili servisler tarafından ünitenin bakımının, temizlik ve kontrolünün yapılması gerekmektedir.

HAVA TEMİZ1LEME FİLTRELERİ NE KADAR SÜREDE DEĞİŞTİRİLMELİDİR?

Karbon filtrelerin ev, vb. kullanım alanlarında 6 ayda bir; lokanta vb. yoğun kirli ortamlarda 3 ayda bir değiştirilmesi gerekmektedirVE TEMİZ1LENMELİDİR.*

KLİMALAR SAĞLIK AÇISINDAN SAKINCALIMIDIR?

Düzenli olarak bakımı yapılan, yetkili-ehliyetli teknik personel tarafından montajlanmış, doğru ve bilinçli kullanılan klimaların oluşturduğu konfor ve filtreleme özelliklerinin, sağlık açısından büyük faydaları olduğu çeşitli sağlık kuruluşları ve bilimsel otoriteler tarafından bildirilmektedir. Bununla beraber ürünün, kılavuzuna uymayan tarzda kullanılması ya da sayılan konulardan herhangi birinin ihmali, bir takım alerjik ve solunum rahatsızlıklarının doğmasına neden olabilir.

KOMBİLERİN İLK ÇALIŞTRILMASI KİM TARAFINDAN YAPILMALIDIR?

İlk çalıştırma işlemi İklimsa servisleri tarafından bedelsiz olarak yapılmaktadır. Cihazlarımızın İklimsa servisleri dışındaki şahıslar tarafından devreye alınması güvenlik riskleri nedeniyle yasaktır. Yetkisiz kişilerce ilk çalıştırması yapılan cihazlara garanti uygulanamaz. İlk çalıştırma için servis çağırmadan önce “gaz açma uygunluk belgesi” abone tarafından gerekli onaylarla temin edilmiş olmalıdır.

HERMATİK VE BACALI KOMBİ ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Bacalı kombiler, yanma için gerekli olan havayı bulunduğu ortamdan; hermetik modeller ise özel atıkgaz boru donanımı sayesinde doğrudan dış ortamdan alan cihazlardır.

YOĞUŞMALI KOMBİ NEDİR?

Yoğuşmalı olmayan kazan ve kombi sistemlerinde su buharı içinde bulunan enerji, atık gaz ile birlikte kullanılmadan bacadan dışarı atılmaktadır. Yoğuşma tekniği ile çalışan cihazlarda, özel tasarımlı ısı eşanjörleri ve baca sistemi, atık gaz içindeki su buharının yoğuşturularak gizli ısı elde edilmesini de sağlar. Bu sayede yoğuşma uygulamalarındaki verim %100 üzerine ulaşabilmektedir.

KOMBİMİ EN EKONOMİK NASIL KULLANABİLİRİM ?

Cihazların modülasyon ayarlarının doğru yapılarak asgari sarfiyatla çalışabilmesi için devreye alma işlemi yetkili servis tarafından yapılmalıdır. Standart veya opsiyonel olarak sağlanabilen kontrol tertibatları ile kombilerin ekonomik olarak işletmesi sağlanabilir. (Oda termostatı, dış hava sensörü, haftalık programlayıcı...) Mutlak suretle kombi ile beraber çalışacak radyatörler doğru seçilmeli, tasarlanmalı ve uygun montajlanmalıdır. (Isıl kapasiteleri, uzunlukları, tipleri, yerleşimi, bağlantıları...) Radyatör vanalarında gerekli durumlarda reglaj yapılmalı ve oluşursa tesisat içindeki hava düzenli olarak boşaltılmalıdır. Bacalı kombilerde her yıl baca temizliği yapılması, verimliliği arttırdığı gibi kullanıcı güvenliğini sağlar. Düzenli olarak her sezon öncesi yapılacak bakımlar kombinin verimliliğini arttırır, ömrünü uzatır. Sezonda yaşanabilecek sürpriz arızaları engeller.

 
ÇAĞRI ATIN BİZ SİZİ ARAYALIM
0 532 683 84 33
0 212 274 15 38
Mail : info@testklima.com