Makaleler / R410 a başa bela yeni nesil gaz (soğutucu akışkan)

 

 R410 a başa bela yeni nesil gaz (soğutucu akışkan)

Arkadaşlar ilerideki günlerde başımıza dert olabileceğini düşündüğüm için bu konuya dikkat çekmek istedim.Umarım faydası olur. 


Yeni Soğutkanlar ; R407C, R4IOA 
CFC (KloroFloroKarbon) içeren RI 1 , RI 2 ve benzeri soğutkanlar nedeniyle ozon tabakasının incelmesi küresel bir sorun haline gelmiş, bunun önüne geçmek için 1988 yılında Ozon Tabakasınt Koruma Kanunuhazırlanrnıştır Buna dayanarak CFC tipi soğutkanların üretimi 1995 yılında küresel olarak sona erdirilmiştir. 
HCFC22 (HidroKloroFloroKarbon22 diğer bir yazılışıyla R22) soğutkanı da klor 
— içerdiğinden üretimi kontrol altına alınmış olup 2020 yılında sonlandırılacaktır. HFC (HidroFloroKarbon) tip soğutkanlardan R4O7C R4İQA’nın her ikisi de ozon 
. tabakasına zarar veren maddeler içermez, bu nedenle bu soğutkanların önümüzdeki yıllarda R22’nin yerini güvenle alacağı tahmin edilmektedir. 
Yeni soğutkan R407C, R22’den farklı olarak üç ayrı gazdan (R32, •R125 ve R134a) oluşan zeotröpik bir karışımdır, yani karışımı oluşturan soğutkanların karışım içindeki basınç ve sıcaklık değerlerinde farklılıklar vardır. R407C’deki soğutkanlarırı 
kaynama sıcaklıklarında yaklaşık 5 santigrat de s vardır. 
R4IOA ise ağırlıkça R32 ve R125 soğutkanlarının birebir oranda karışımından oluşan neredeyse azeotropik (karışım sanki tek bir maddeymiş gibi sıcaklık ve basıncı sabittir) davranan bir karışımdır. Çünkü bu soğutkanı oluşturan gazlar sabit basınç altında hemen ‘ hemen aynı kaynama noktasına sahiptir. İkisinin arasındaki kaynama sıcaklığı farkı neredeyse yok gibidir. (0,17 Kelvin dereceden daha düşük) R407C ve R4IOA soğutkanlarının ikisi de klör içermez, dolayısıyla ozon tabakasını inceltme riski sıfırdır. 
“ Ozon 
. Sogutkan • , 
Soğutkan içeriği oranı L Yanıcılık 
‘ ınceltme 
(%agırlık) - 
potansıyelı 

Yeni 
Soğutkan 
HCF 
(HidroFloro 
Karbon) 
R407C 
HFC32 
HFCI25 
HFCI34a 
23 
25 
52 

YOK 
R4IOA 
HFC32 
HFCI25 
50 
50 

YOK 
Geleneksel Soğutkan 
HCFC 
(HidroFloro 
Klorokarbon) 

R22 
HCFC22 
100 
0,05 
YOK 
R407C Soğutkanı Hakkında Uyarılar 
1) Eğer ciddi bir soğutkan kaçağı sözkonusuysa, sistemin basınç testini, onarımını ve tam şarjını yapmadan önce sistemde kalan soğutkan tamamen boşaltılarak toplanmalıdır. Bu sistemler gaz kaçağı sonrası ilave şarja uygun olmadıklarından daha montaj aşamasında sistemde herhangi bir kaçak olmadığından emin olunmalıdır. 
2) R407C sisteme likit olarak şarj edilmelidir. 
3) Sisteme kaçak kontrolu ve basınç testi için 30 bar azot gazı verilmeli ve bu basınç miktarının üzerine çıkılmamalıdır. 
: R4IOA Soğutkanı Hakkında Uyarılar 
1) Soğutkan mutlaka likit halde şarj edilmelidir. 
i) R4IOA soğutkanı, farklı kaynama sıcaklığına sahip gazların karışımından oluşan, ancak yen.i kaynama sıcaklığı tek ve sabit bir 
. değer olmak yerine, içindeki gazların durumuna ve miktarına bağlı olarak sapmalar gösteren bir karışım (zeotropik) olduğundan soğutkanın gaz halinde sisteme verilmesi klimanın performansını düşürür ve arızalanmasına neden olur. Bu yüzden R41 OA soğutkanı likit olarak şarj edilmelidir. 
ii) Gaz kaçağ ı olduğunda, soğutkan ı oluşturan gazların oranı 
değişeceğinden sistemin performansı düşecektir. Bu gibi durumlarda soğutkanı toplayıp, gaz kaçağını giderdikten sonra, klimanın teknik kataloğunda yer alan miktar kadarsoğutkan, Elektronik Gaz Şan Terazisiyle verilmelidir. 
2) R4IOA soğutkanı farklı soğutkanlar için tasarlanmış sistemlerde kul ılmamalıdır. 
1) R4IOA basıncı yüksek bir soğutkan olduğundan sistemde özel parçaların kullanılmasını gerektirir. Benzer şekilde güvenli ve etkin bir çalışma için montaj ve servis hizmetlerinde özel alet ve ekipmanlar ile özel teknikler kullanılmalıd ır. Kompresör özellikleri farklı olduğundan, R22 ve R407C için tasarlanmış kompresör R4IOA ile çalıştırılırsa, kompesör için kullanılan malzemeler farklı olduğundan, kompresörün dayanıklılığı ve ömrü azalır. 
ii) Soğutkan yağı farklıdır. R22 için mineral yağ kullanılır ve bu yağ 
. R4IOA soğutkanı içinde çözünmediğinden kompresör arızalarına 
. neden olabilir. 
3) Soğutkan kaçağından sonra sisteme soğutkan şarj edilebi bile verim kaybı kaçınılmazdır. Eğer soğutkan kaçağının miktarı, sistemdeki soğutkan miktarının %25’inden fazla ise kalan soğutkan toplanmalı, kaçak yeri onarılmalı, sitemin kaçak testi ve vakumu yapıldıktan sonra gerekli soğutkan hesaplanarak Dijital Gaz Şan Terazisiyle likit halde verilmelidir. 
4) Sisteme kaçak kontrolu ve basınç testi için 38 bar azot gazı verilmeli ve bu basınç miktarının üzerine çıkılmamalıdır. 

 
ÇAĞRI ATIN BİZ SİZİ ARAYALIM
0 532 683 84 33
0 212 274 15 38
Mail : info@testklima.com