Makaleler / Sabancı, Enerjiyi Memleket Meselesi Yaptı, Tasarruflu Sigma'yı Geliştirdi !

 

Sabancı, Enerjiyi Memleket Meselesi Yaptı

 

Sabancı Grubu şirketlerinden İklimsa, \'Inventer, A sınıfı, R410A\' gibi çevreye duyarlı ve enerji tasarrufu özelliklerini bir arada toplayan Sigma klima markasını geliştirdi. Modellerin fiyatı 800 TL\'den başlıyor

 
RADİKAL - İSTANBUL - Sabancı Grubu, \'enerjinin memleket meselesi haline gelmesinden hareketle, enerji tasarrufu ve çevreci özellikleri aynı üründe buluşturan Sigma klima markasını yarattı. Sabancı Grubu\'nun çatısı altında faaliyet gösteren İklimsa, 2 yıllık çalışma sonrasında 2 milyon dolara geliştirdiği Sigma ürün serisiyle, ülke enerjisinin daha verimli kullanılması için gerekli bilinçlendirmeyi yapmayı hedefliyor.
 
Şu anda Türkiye\'deki tüm klima makine parkı Sigma\'yla donatılsa, elektrik tüketiminden klimanın aldığı payın yarı yarıya düşeceğini söyleyen İklimsa Direktörü Adnan Paputçu, "Klima artık hayatın vazgeçilmez bir parçası. Küresel ısınmanın etkileri bu kadar hissedilirken kimseye enerjiden tasarruf etmek için klima kullanmayın denemez ama tasarruflu ürünlerle bu sağlanabilir" dedi.
 
Pazar yedi kat büyüdü 
Malezya\'da İklimsa için üretilen Sigma ürün serisindeki en ucuz modelin fiyatının 850 YTL\'den başladığını vurgulayan Paputçu, "Sigma, inverter( ortamın ihtiyacına göre kapasiteyi ayarlayıp, enerji tüketimini düşürme) özelliğiyle yüzde 80\'e yakın enerji tasarrufu sağlıyor, A sınıfında ve R410A gazı kullanım özelliğiyle çevreye zehirli gaz vermiyor. Sürümden kazanmak için peşin fiyatına 12 ay taksitle satıyoruz" diye konuştu.

Klimaların A ve G arasında sınıflandırıldığını ve Enerji Bakanlığı\'nın 2009\'a kadar A ve B\'nin altındaki enerji sınıfına sahip klima satışlarına engel getirmek için tebliğ hazırlığında olduğunu hatırlatan Paputçu, "Özellikle yerli üreticilerin yoğun olarak yer aldığı D ve altındaki enerji sınıfındaki ürünlerin değiştirilmesi için bir tetikleme olmalı. Pazarın şu anda yüzde 50\'si D sınıfında ve A ile G sınıfı arasındaki enerji tasarrufu oranı yüzde 80\'e çıkıyor" açıklamasını yaptı.

Türkiye\'de her yıl yaklaşık 1 milyon klimanın satıldığını ve zararın neresinden dönülse kârdır mantığından hareketle yeni klimaların enerji tasarruflu ve çevreci özelliklere sahip olmasının önemine dikkat çeken Paputçu şunları söyledi:

"Biz dört yıldır tüm ürünlerimizi A sınıfı düzeyine getiriyoruz. Sigma da kendi pazarını yaratacak, tüketici bilinçlendikçe bu pazarı büyütecek. Şu anda üretimi Malezya\'da gerçekleştiriyoruz ama gelen talebe göre ürünlerin Türkiye\'de de yapılması projesi var ve bu 2010 yılını bulmayabilir." Son dönemde yaşanan kavurucu sıcaklar, tüketicinin klima talebini üç-dört katına çıkarırken, Türkiye, 2000 yılından bu yana da klima satışında dünyanın en hızlı büyüyen pazarı haline geldi. 2000 yılında Türkiye\'de yıllık klima satışları 140 bin adet düzeyindeyken geçen yıl 1 milyon adet klima satıldı.

Bu yılki toplam pazar büyüklüğünün 1.2 milyon adet olması bekleniyor. Dünyada klima pazarının büyüklüğü 60 milyon adet düzeyinde ve Çin 40 milyon adetle en büyük pazar. Bu ülkede klima satışlarında iki kat artış yakalanırken Türkiye\'de artış miktarı yedi kat düzeyinde.

Türkiye\'nin satışlardaki bu artışı da pazarı giderek cazip hale getiriyor. Türkiye\'de klima sektöründeki büyümeyi bu ürünün lüks olarak görülmesinden vazgeçilmesine bağlayan Adnan Paputçu, fiyatlardaki gerilemenin de bu düşünceyi sağladığını ifade etti. Paputçu, 2002\'den beri fiyatların yüzde 50\'ye yakın gerilediğini sözlerine ekledi.
 
Gece uyuyamayan, klima satın aldı 
Haziran ayında yaşanan kavurucu sıcaklar döneminde klima satışları üç-dört katına çıkarken Adnan Paputçu, satın alma kararlarının gece verildiğini söyledi. Gece sıcaktan uyuyamayan tüketicilerin sabah hemen klima almaya koştuğunu ve aynı gün bağlanmasını istediğini belirten Paputçu, "Talebi karşılamak için sadece İstanbul\'a ek beş-altı ekip getirdik. 15 günde talep üç-dört katına çıktı. Önümüzdeki hafta da hava sıcaklığının yükselmesi bekleniyor bu da pazarı etkileyecektir. Yıl genelinde ise büyüme yüzde 10-15" dedi.
 
Elektriğin yüzde 8\'i klimaya 
Klimanın son günlerde enerji kullanımında adının sık geçtiğini hatırlatan Adnan Paputçu, "Enerji Bakanı\'nın açıklamasına göre son dönemlerde Türkiye\'deki klimaların talep ettiği enerji miktarı yüzde 44 arttı. Elektrik üretiminin de yüzde 8\'i klimalar için kullanılıyor. Ancak Sigma gibi tasarruflu ve çevreci ürünlerle bu yüzde 4\'e kadar düşebilir. Klima sektörünü aslında inşaatlardaki artış ve fiyatlardaki düşüş tetikledi. Bundan sonra klimadan vazgeçilemez ama biz enerji tasarrufunu memleket meselesi olarak görüyoruz ve buna uygun ürünler için çalışıyoruz" diye konuştu.
 
En sıcak yazı yaşadığımız bu günlerde klimalar adeta yok satıyor. Ancak bazı klimaların fazla elektrik harcaması ve çevreye zarar vermesi yetkilileri harekete geçirdi. Sanayi Bakanlığı, düşük kaliteli ve çok enerji harcayan klimaları iç pazardan çekmeye hazırlanıyor.
 
Bunaltıcı sıcaklar nedeniyle artan klima kullanımı elektrik tüketimini artırırken, düşük kaliteli ve fazla enerji harcayan klimaların da elektrik dağıtım sistemine zarar verdiği tespit edildi. Bu çerçevede Türkiye Elektrik Dağıtım çeşitli kurumlara gönderdiği yazı ile başta klimalar olmak üzere elektronik ve beyaz eşyalarda yüksek kalite gözetiminin yapılmasını istedi. Bunun üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan taslağa göre, düşük kaliteli ve çok enerji harcayan klimaların elektrik dağıtım şebekesine ve çevreye verdiği zararların önlenmesi istendi. Tebliğ taslağına göre, C sınıfı enerji harcayan klimalar 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren iç pazara arz edilemeyecek. Bu tarihten sonra sadece A ve B sınıfı klimalar satılabilecek. Etikette bulunan "A" ibaresi, cihazın düşük bir enerji tüketimine sahip olduğu anlamına geliyor. A sınıfı bir klima C sınıfına göre yüzde 20, G sınıfı cihaza göre ise yüzde 80 daha az enerji tüketiyor.
 
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, elektrik dağıtım sistemine ve çevreye verdiği zararların önlenmesi için düşük kaliteli ve çok enerji harcayan klimaları iç pazardan çekmeye hazırlanıyor.

Son dönemde bunaltıcı sıcaklar nedeniyle artan klima kullanımı elektrik tüketimini artırırken, düşük kaliteli ve fazla enerji harcayan klimaların da elektrik dağıtım sistemine zarar verdiği tespit edildi. Bu çerçevede Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ), Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ), Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Dış Ticaret Müsteşarlığı’na gönderdiği yazı ile başta klimalar olmak üzere elektronik ve beyaz eşyalarda yüksek kalite gözetiminin yapılmasını istedi.

TEBLİĞ TASLAĞI HAZIR: Yetkililer özellikle düşük kaliteli klimaların fazla miktarda güç üretimi ve sistemde harmonik bozulmalara neden olduğuna dikkat çektiler. Bunun üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, "Ülkemizde İç Pazara Arz Edilecek Klimalarda Aranacak Asgari Şartlara Dair Tebliğ" taslağını hazırladı. Taslağa göre, düşük kaliteli ve çok enerji harcayan klimaların enterkonnekte sisteme (elektrik dağıtım şebekesine) ve çevreye verdiği zararların önlenmesi bakımından iç pazara arz etme şartlarını düzenleyerek enerji kaynaklarının tasarruflu kullanılması esaslarının belirlenmesi amaçlandı. Tebliğ taslağına göre, Ev Tipi Klimaların Enerji Etiketlemesine İlişkin Yönetmelikte belirtilen klimalar, 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren A, B ve C sınıfı dışında, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren de A ve B sınıfı dışında iç pazara arz edilemeyecek.

EN İYİSİ A SINIF KLİMA: A-B-C-D-E-F-G ile sınıflandırılan elektrikli ev aletleri enerji verimliliği sınıfını ifade ediyor. A cihazın düşük bir enerji tüketimine sahip olduğu anlamına geliyor. Örneğin A sınıfında bulunan bir cihaz, C sınıfında bulanan bir cihaza göre ve cihaz tipine bağlı olarak yüzde 15-20 arası, G sınıfındaki bir cihaza göre yüzde 70-80 oranında daha az enerji tüketiyor. Yaz aylarıyla birlikte sıcakların artmasıyla ve ucuz Çin mallarının pazara girmesiyle satışları hızla artan klimaların cinslerine göre fiyatları piyasada 350 ile 5 bin 500 YTL arasında değiyor. Sınıflarına göre, makine, gaz ve soğutma ve enerji tüketim özellikleri değişen klimalarda en iyi özelliklere sahip A sınıfı ile C sınıfı arasında fiyatlar, orta kaliteli bir klimada 300-400 YTL, iyi kalitede bir klimada ise 700-800 YTL fark ediyor. Klima satıcıları, ucuz klimalara talebin çok olduğunu, ancak her Uzakdoğu menşeli klimanın da kalitesiz olmadığını belirtiyorlar. Satıcılar, klimalarda en çok daha az enerji tüketen A sınıfı ürünlerin kullanılmasını tavsiye ederken, diğer sınıflardaki ürünlerin daha ucuz olmasına rağmen, ekonomik olmadığını ifade ediyorlar.

Enerji tasarrufu nasıl sağlanıyor

Klimalarda enerji tasarrufu yapılabilmesi için "koruyucu bakım ve gölgeleme" olmak üzere 2 ana unsur bulunuyor.

Buna göre, klimaların düzenli olarak filtrelerin değiştirilmesi, sistemin kontrol edilmesi ve fan kayışının ayarlanması yalnızca enerji tasarrufu sağlıyor, aynı zamanda verimliliği arttırır ve klimanın ömrünü uzatıyor.

Evin güneş alan kısımlarının ağaçlarla gölgelenmesi, cam filmleri, pencere ve duvar tenteleri pasif soğutma yöntemlerinin uygulanması önemli ölçüde soğutma yükünü azaltıyor.

 
ÇAĞRI ATIN BİZ SİZİ ARAYALIM
0 532 683 84 33
0 212 274 15 38
Mail : info@testklima.com